Q01 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 
Ki alapította a Tihanyi Apátságot?
 A. I. András
 B. I. István
 C. Mátyás király
 D. II. József
a. b. c. d.

Q02 E-mail Napi penzumok Home OWLEditor  OWLOWL Impressum Photo gallery 

Egy történelmi témájú honlapon olvashatjuk:

"A felvonulást végül is engedélyezte a belügyminisztérium. Az egyetemi ifjúság először a pesti Petőfi szoborhoz, majd Budára, az 1848-49-es szabadságharc legendás hírű tábornokának, Bem szobra elé vonult, ahol felolvasták követeléseiket. Innen a tömeg a főváros lakóival kiegészülve a Parlament elé ment, ahol a mintegy 200 ezer főnyi sokaság követelésére Nagy Imre mondott beszédet. A beszéd csalódást okozott, mert bár Nagy Imre elismerte a követelések jogosságát, a kibontakozást a kommunista párton belüli változások útján képzelte el.

A tömeg jelentős része ezután a Magyar Rádió elé vonult, mert azt akarta elérni, hogy követeléseiket a rádióban beolvassák. Közben elhangzott a Rákosi helyére állított Gerő Ernő rádióbeszéde, amely sértegető hangnemben szólt a tüntetőkről."

Melyik napot írtuk?
 A. 1956. szeptember 22.
 B. 1956. október 22.
 C. 1956. október 23.
 D. 1956. október 29.
a. b. c. d.Feleletválasztós kérdéseknél kattints a helyes válasznak megfelelő gombra (4 esélyes teszteknél akár a függőleges A. - D., akár a vízszintes a. - d. sorban)!
Szöveges választ váró kérdéseknél írd be a helyes választ, majd küldd el a tesztlapot az itt lévő széles és színes nyomógombbal!

Vissza a nyitólapra - Back to the main page